Valentýnský sabayon

Manžel se mě ptal, zda upeču dort na Valentýna. S úsměvem jsem odpověděla, že se pokusím. Proč ale péct dorty, když existuje spousta chutných receptů, které vám ušetří čas. Jeden jsem pro vás vybrala a budete potřebovat lahev Samosu například Vin Doux. Díky jeho příchuti meruněk, broskví a medu je výsledkem skutečně svůdný dezert. Zbytek Samosu si pak můžete dát s manželem, přítelem či kamarády k nášmu valentýnskému dezertu.

Zabaione (francouzsky sabayonitalsky zabajone či zabaglione) je italský dezert, někdy také nápoj, který se vyrábí ze žloutkůcukru a sladkého vína.

Budeme potřebovat:

4 žloutky

80 ml sladkého muškátového vína například Samos Vin Doux

60 g práškového cukru

400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)

 

V rendlíku přivedeme k varu trochu vody a posadíme na něj mísu, ve které metličkou vyšleháme žloutky, cukr a víno do pěny.  Mezi mísou a vodou by měla být malá mezera, aby se nám sabayon nezdrcnul, co dělá při dosažení teploty cca 70 oC. Pak mísu sundáme z rendlíku a ještě prošleháme. Na talíře rozložíme ovoce a zalijeme vyšlehanou pěnou. Nebo můžeme sabayon podávat I samostatně ve sklenici.

TIP: Pokud máte zapékací pistol, můžete sabayon na povrchu zlehka zapéct.