Valentýnský sabayon

Manžel se mě ptal, zda upeču dort na Valentýna. S úsměvem jsem odpověděla, že se pokusím. Proč ale péct dorty, když existuje spousta chutných receptů, které vám ušetří čas. Jeden jsem pro vás vybrala a budete potřebovat lahev Samosu například Vin Doux. Díky jeho příchuti meruněk, broskví a medu je výsledkem skutečně svůdný dezert. Zbytek Samosu si pak můžete dát s manželem, přítelem či kamarády k nášmu valentýnskému dezertu.

Zabaione (francouzsky sabayonitalsky zabajone či zabaglione) je italský dezert, někdy také nápoj, který se vyrábí ze žloutkůcukru a sladkého vína.

Budeme potřebovat:

4 žloutky

80 ml sladkého muškátového vína například Samos Vin Doux

60 g práškového cukru

400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)

 

V rendlíku přivedeme k varu trochu vody a posadíme na něj mísu, ve které metličkou vyšleháme žloutky, cukr a víno do pěny.  Mezi mísou a vodou by měla být malá mezera, aby se nám sabayon nezdrcnul, co dělá při dosažení teploty cca 70 oC. Pak mísu sundáme z rendlíku a ještě prošleháme. Na talíře rozložíme ovoce a zalijeme vyšlehanou pěnou. Nebo můžeme sabayon podávat I samostatně ve sklenici.

TIP: Pokud máte zapékací pistol, můžete sabayon na povrchu zlehka zapéct.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení